Inštitút osobitného príjemcu pomáha pri pravidelných platbách za nájomné

06.10.2013 Liptovský Mikuláš

03.10.2031 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Mesto Liptovský Mikuláš v uplynulých dňoch zaviedlo inštitút osobitného príjemcu, ktorý slúži ako efektívny spôsob zavádzania pravidelnej platobnej disciplíny obyvateľov mestských nájomných bytov.
Pred spustením inštitútu osobitného príjemcu, vyplácal poberateľom dávky a príspevky v hmotnej núdzi Úrad, práce sociálnych vecí a rodiny. Po novom do systému vyplácania vstupuje mesto, ktoré poberateľom pomáha pri uplatnení si príspevku na bývanie. „Nárok na príspevok vzniká občanovi, ak žiadateľ predloží platnú nájomnú zmluvu a doklad o zaplatení nákladov súvisiacich s bývaním. Väčšina poberateľov dávky v hmotnej núdzi tieto podmienky nespĺňa,“ vysvetľuje Ľubomíra Gloneková, vedúca sociálneho oddelenia Mestského úradu v Liptovskom Mikuláši.
Po schválení príspevku na bývanie mesto zašle na úrad práce žiadosť o jeho ustanovenie za osobitného príjemcu. Tým ho oprávni poberateľom dávok v hmotnej núdzi vyplácať celú priznanú sumu namiesto úradu práce. „Týmto spôsobom pracujeme zatiaľ so štyrmi rodinami. Z dávky sa poberateľom odráta príspevok na bývanie, ktorým si hradia nájomné. Ak je nájom vyšší ako príspevok na bývanie, doplatia ho a dohodli sme sa tiež na pravidelnom splátkovom kalendári, ktorým už dnes splácajú svoje dlhy,“ hovorí Ľ. Gloneková. Z každej dávky však musí byť rodinám zachovaná suma na pokrytie základných životných potrieb.
Mesto chce inštitútom osobitného príjemcu docieliť pravidelnú platobnú disciplínu nájomníkov mestských bytov a postupným splácaním vyrovnať niekoľkotisícové dlhy na nájomnom. „Za úspechom spustenia tohto projektu je takmer štvormesačná administratívna príprava našich sociálnych a terénnych pracovníkov, ktorí už od júna tohto roka komunikujú s dotknutými rodinami a tiež Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, ktorý nám vychádzal v ústrety,“ doplnil primátor mesta Alexander Slafkovský.
 
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie a marketingu 
 

Vyberte región

mark